ECO DE LOS PASOS DE JOAN GARCÍA OLIVER: ANALÍTICA, PENSAMENT, POLÍTICA...
Una mena de memòria autobiogràfica dins l´ anarquisme i la política.
Edicions pilar sierra reeedita aquests dies un llibre que va estar editat per primera vegada l´ any 1978 per Ruedo Ibérico.
El Eco de los pasos és un llibre de testimoni polític del anarquista Joan Garcia Oliver; aquest llibre testimonial arranca del pensament i l´ analítica envers les seves experiències. És un excel•lent testimoni escrit per als estudiosos de la història del segle XX és també imprescindible per a entendre el moviment anarquista a Espanya. El llibre , ha sigut reeditat per pilar sierra edicions i la seva reedició és tota una lliçó de política, pensament i analítica.
Garcia Oliver va esdevindre un dels més destacats anarquistes de l´ Estat Espanyol, sobretot a principis del segle XX. Ell i Buenaventura Durriti va crear el grup “Los Solidarios” al que se li van adjudicar alguns assassinats , Aixa com l´ intent d´ acabar amb la vida del rei Alfonso XIII.
Va ésser destacada, també, la seva presència dins de la Federació Anarquista Ibèrica. Ja dins la Guerra Civil, en Garcia Oliver, va formar part del govern de Largo Caballero, quan la CNT va prendre la decisió de participar directament amb les decisions governamentals, Així va ésser ministre de justícia….tot i que no tot l´entorn anarquista de l´Estat Espanyol estava d´ acord amb aquesta participació directa dins el govern. Molts per això el varen considerar un traïdor davant del moviment anarquista espanyol, però altres sectors de l´ anarquisme pensaven que aquella mena de col•laboració era necessària per acabar amb el feixisme, l´ enemic potencial en aquell moment.
Estant com a ministre va intentar convèncer als treballadors per a que deixaren les armes dins els fets de maig del 37 a la ciutat de Barcelona. En els primers dies de maig, entre el 4 i el 8 d´aquest mes del 37, es van produir una sèrie d´ enfrontaments entre diversos sectors de l´esquerra, més concretament entre els sectors a favor del manteniment de la Revolució (part de la CNT , POUM i altres sectors com l´Agrupació de los Amigos de Durruti o la Trotskista Sección Bolchevique –Leninista de Espanta) amb els que propugnaven un retorn a la legalitat de la República( autoritats, PSUC….un altre sector el va encapçalar l´ altra part de la CNT que lluitava per l´ acabament dels enfrontaments entre els altres dos sectors.
Va estar exiliat a França, però d´allí va passar a Veneçuela i Mèxic convertint-se amb dirigent de les organitzacions anarcosindicalistes dins l´exili. Va tornar a Espanya l´any 1977, va morir tres anys después a Guadalajara, Mèxic.
En El Eco de los Pasos, Garcia Oliver analitza l´anarcosindicalisme al carrer( la resposta rebel, la misèria, les vagues, com el treball es convertia en una mena d´ esperança, els elements socials i la seva lluita per la pau dins allò més social, la República…..).
També reflexiona sobre el feixisme i les dictadures, sobre com avançava el feixisme dins la societat espanyola, quina va ésser la posició de la CNT…Después aquest destacat dirigent analitza de més proa l´anarcosindicalisme dins el comité de milícies amb “capítols” tant interessants com el Front de l´ Aragó, la incògnita valenciana, les dos cares de la CNT, les columnes anarquistes, els que fugen de la Fai…..Però en Garcia Oliver, sota la seva experiència governamental també va endinsar-se dins l´anarcosindicalisme al govern….després fa el mateix amb aquest moviment i l´experiència a l´exili.
En definitiva, estem al davant d´un llibre que val la pena llegir per a conèixer més i millor la història de principis del segle XX des de la perspectiva d´un home que va conèixer el context social i polític com ningú.
jueves, abril 05, 2007
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario