domingo, marzo 04, 2007

Narrar, caminar,passetjar...gaudir.

Narrativa per a disfrutar d´itineraris.
Cossetània és una editorial compromesa amb edicions que fan referència a la natura i a disfrutar d´ella; una de les maneres de fer-ho és mitjançant la pràctica del senderisme o el gaudir de sendes i camins amb la bicicleta de tot terreny. Cossetàqnia torna a editar, incentivada per un precedent exitós:50 itineraris en BTT per Catalunya de Manel Cajide i Plaza dins la col-lecció Azimut
Amb la BTT es pot assolir, en molt menys temps del que exigeix un complet trekking, antigues ermites romà-niques assentades en bucòlics paratges, cims més modestos però alhora interessants, frondosos boscos i belles fagedes, cur-sos de rius, rierols i rieres gairebé oblidats i espais rurals poc coneguts. Aquest nou volum de la col•lecció Azimut és una guia de rutes seleccionades i distribuïdes per tot el territori català que permet conèixer aquests tipus d’indrets, alguns molt emblemàtics i altres més desconeguts i, per tant, menys freqüentats.
Tots els itineraris que presenta la guia han estat dissenyats i recorreguts amb l’ajuda de ma--pes cartogràfics i han estat catalogats entre un i cinc estels, com la famosa guia Michelin, en funció de paràmetres tals com la duresa i la llar-gada del recorregut, la bellesa de l’entorn, la ciclabilitat de les pistes o camins, el percentatge de trams per carretera... i, val a dir, l’autor ha posat especial cura que de la totalitat dels quilòmetres acumulats en aquests itineraris, el 99% siguin ciclables.

Conèixer la natura, des de les diferents etapes de l´any, és una de les consignes de Cossetània i,també, dels dos autors del llibres que els presentarem ara mateix. Ells Xavier Bayer y Cisco Guasch que han escrit :Itineraris de natura pel Gaià, el Foix i l’Anoia
El curs de l’any
Aquest llibre és un recull de dotze itineraris que ens han de permetre millorar els nostres coneixements a l’entorn de la natura. En sortir a caminar per la muntanya ens podem trobar amb un munt de plantes, animals i altres elements de la natura o de la vida al camp que val la pena de conèixer. Com més coses sapiguem dels éssers vius que ens envolten més capaços serem de valorar la seva importància i la nostra estima per la natura serà major.
Els dotze itineraris que proposem en aquest treball queden situats a l’entorn dels rius Gaià, Foix i Anoia, i del massís del Garraf. La part alta de les conques d’aquests rius és a la Serralada Prelitoral. En aquest conjunt territorial hi trobem una interessant i variada diversitat d’ambients naturals, sobretot de clara influència mediterrània. A més, cada un dels recorreguts que proposem ha estat realitzat en un dels diferents mesos de l’any. Això ha estat així per tal d’anar veient els canvis que es produeixen en la natura durant el pas de les estacions. La floració i fructificació de les plantes, l’aparellament dels animals, les migracions dels ocells, la influència del temps i molts altres fenòmens fan que al llarg de l’any hi hagi un cicle vital prou interessant i variat.

Girona i el seu cercle ens aguarda amb bones propostes per a caminar. El llibre:
Excursions a peu pel voltant de Girona , és un llibre atractiu que ens ensenya
13 itineraris de senderisme per la vall de Sant Daniel des de la ploma Xavier Vilamitjana Pujol que han editat el llibre amb Cossetània, dins la col-lecció Azimut
Aquest llibre va adreçat a persones que estimen la natura, l’esport i la ciutat de Girona. Es tracta d’una guia que permetrà descobrir els racons més amagats de la vall de Sant Daniel. Però no només es podrà gaudir de paratges insòlits, sinó que també es podrà conèixer l’entorn natural més immediat a la ciutat; sempre acompanyat de la història que precedeix i condiciona el present, passat i futur de la vall.
L’obra s’estructura en 13 capítols o rutes que, de mica en mica, es van internant a la vall fins als puigs que la limiten i la conformen. Per mitjà d’una descripció plana i plena de referències cartogràfiques, hom es guiarà eficaçment entre camins i caminois, ajudat per algunes observacions i recomanacions pràctiques. Cada ruta va precedida per un mapa topogràfic detallat que permet seguir les indicacions del text amb gran facilitat; i un gràfic amb altimetries en tres dimensions que dóna idea de la dificultat o duresa que pot presentar l’excursió. Finalment, un recull de fotografies i descripcions ordenades a cada text permet reconèixer els indrets per on es passa i apreciar els detalls més ocults.

Catalunya. 50 excursions inoblidables de Jordi Longás i Mayayo ,editat per Cossetània dins la col-lecció Khroma, és un llibre que pretén reunir aquelles excursions especials o més que especials.
Caminar és una de les millors formes d’aprendre a estimar la terra, de respectar el nostre medi i de viure amb harmonia amb nosaltres mateixos. Per això, aquest recull d’excursions inoblidables pretén tant oferir idees a persones expertes com a aquells que volen obrir els seus horitzons, potser per viure’ls en família o amb la colla. En conseqüència, en aquest viatge que et proposem no falten incursions als espais naturals clàssics, reconeguts des fa anys per diferents figures legals que els protegeixen, però també hi ha excursions poc conegudes que poden estimular els excursionistes més experimentats.
L’obra s’estructura en 50 rutes. La presentació de cada excursió segueix un mateix model. Una breu fitxa pràctica dóna les principals referències que cal tenir en compte per fer la ruta, com són l’accés al punt de sortida, l’horari aproximat, la valoració de la dificultat i una cartografia bàsica de consulta. Després, un breu text anticipa alguns dels aspectes més destacats del lloc que es vol visitar, evoca alguns records o suggereix altres formes de viure la ruta proposada. Seguidament es fa la descripció del camí, de manera suficient per seguir l’itinerari però sense abusar de detalls que limitin en excés la iniciativa i compromís de cada excursionista. Finalment, cada ruta s’acompanya d’un croquis i de diverses fotografies que mostren la bellesa de cada zona.

No hay comentarios: