sábado, enero 13, 2007

LES BRIGADES INTERNACIONALS ALS LLIBRES

LA ODISEA DE LA BRIGADA LINCOLN, UN LLIBRE MAGNÍFIC.

Estem al davant d´ un magnífic(i em quedo curta amb el qualificatiu) llibre des de la ploma investigadora de Peter N Carroll . Llibre històric, assaig, fins i tot pel “modus operandi” i l´ estratagema que desgrana en Carroll . Per primera vegada, un escriptor i una editorial, Renacimiento de Sevilla , incorporen i desvetllen , dins el llarg índex de títols de llibres sobre la guerra civil espanyola, quin va ésser el paper d´ un dels col•lectius que van integrar Les Brigades Internacionals . Es tracta de saber, molt més, sobre els 2800 integrants de la Brigada Abraham Lincoln que es van aixecar en armes contra la rebel•lió feixista d’en Franco i de les tropes nacionals i , a favor, de defendre la República.
En Carroll ha el-laborat un llibre ampli, molt ben documentat i altament objectiu i per a això utilitza algunes de les experiències dels que van tornar, com a sobrevivents: El llibre és més que novedós , per un tret fonamental: utilitza fonts que abans eren o varen ésser infrautilitzades ---com els arxius de Moscou, ara que s’han obert--o, fins i tot, desconegudes e ignorades. És per això que aquests llibre pot esdevenir amb un rotund èxit, sobretot imprescindible per a aquells , molts amants, de la literatura que ens conta de què va anar aquell conflicte que va trencar una societat.
És interessantíssim com l’autor ens fa entendre el per què molts joves nord-americans es van enrolar en aquesta mena d’aventura , sota la il•lusió, d’alliberar una terra, molt llunyana, tot just quan aquests eren hereus i, pot ser, encara partícips de l’època de la depressió americana---vos podeu remetre a una obra de John Steinbeck, LAS UVAS DE LA IRA---. Puix bé, en Carroll analitza aquesta mena de relació i/o correspondència, tret tonc motes respostes . La lluita pels drets essencials de les persones, del poble , del que està a peu de carrer.. Després també s’endinsa dins el paper jugat , per aquesta brigada, dins el panorama bèl•lic amb la participació en nombrosos fronts com El Jarama, Belchite, Ebro.... L´ aspecte més humà, sota el ventall dels seus propis pensaments polítics, i amb les reaccions del dia a dia de cadascú d’ells, també pren una ena de força. És fonamental, dins el llibre, l´ analítica que mereix el paper i tarannà del Partit Comunista dins el conflicte, interesantíssim és endinsar-se dins el terror comunista i la qüestió Orwell va plantejar amb això. Per si no ens trobarem en poques , agradables sorpreses, dins un llibre que investiga tan a fons aspectes tan novedosos., en Carroll ,també investiga la qüestió racial dins la Brigada, que es va esdevenir la primera brigada , totalment, integrada per la qüestió racial.
El llibre també ens transporta al temps després de la guerra civil: la participació de molts d´ aquests voluntaris a la lluita dins la II Guerra Mundial; el seu rebuig a la guerra freda , la del Vietnam o la intervenció a Amèrica Central, així com la seva persecució sota la caça de bruixes—dels anys cinquanta —o la violació de molts drets civils dins del territori USA. Una generació, aquesta la de la Brigada Abraham Lincoln, irrepetible i que va marcar un temps i un manera de ser dins la seva societat i, després, allà on van anar , en especial l´ Estat Espanyol.
El llibre ens està semblant tan interessant, tan ben documentat, que aquesta redactora vos promet un retrat més acurat i, sobretot, una bona xerrada amb el seu escriptor, en Peter N. Carroll.

No hay comentarios: