viernes, febrero 02, 2007

LECTURES I LLIBRES

LLIBRES PER ALS LECTORS D´ EL FORADOT.
Els lectors i lectores d´ El Foradot segurament gaudiran de les dos lectures que els presentem avui. Un fa referència a la comarca de la Conca de Barberà i l´ altre es concentra en l´ Esglèsia de Sant Miquel de Montblanc.
Aquests llibres a l´ hora d´ adquirir-los s´ ha de pensar en fer lectura e impregnar-se dels vostres valors comarcals i locals fent país amb ells.
Són llibres de la vostra gent i del batec de tots els patrimonis de les postres terres.
El primer llibre –el de la Conca de Barberà--està dins la col•lecció El Tinter i és el reflex d´un testimoni de la feina de les dones en el passat escrit per Rosa M. Canela, Manel Martínez i Iolanda Vivancos sota el títol Els safareigs públics de la Conca de Barberà des de l´ editorial Cossetània.

En el llibre es fa un recorregut pels diferents safareigs dels pobles de la Conca, amb imatges del present i del passat, alhora que es recullen les vivències de les dones que els han utilitzat, en el seu anar i venir amb cossis de roba, el rentar amb les pales, el sabó, el blauet..., així com l’activitat de fer sabó de casa, la bugada i molt més.
Aquesta publicació vol fer present el record d’un espai exclusiu de dones que tenia un paper molt important en les relacions socials i veïnals, amb tot el que hi tenia lloc: els comentaris, les rialles, les baralles, el fer safareig, parlar i rentar... una socialització a l’entorn del treball. I també pretén reivindicar el gran valor del treball femení, massa sovint oblidat i poc valorat.
Mitjançant un inventari d’aquest patrimoni arquitectònic local que són els safareigs públics, es pretén revaloritzar-los i que quedin incorporats en la vida del dia a dia, reconvertits en espais lúdics i de lleure en els quals transmetre a les noves generacions aquell fer d’anys enrere.

No hay comentarios: