sábado, abril 14, 2007

HISTÒRIES DE CATALUNYA.

Fa uns anys TV3 va emetre una sèrie anomenada Històries de Catalunya. Ara Cossetània edita un llibre basat amb aquella sèrie tot coordinat per l´ Enric Calpena i amb les col•laboracions de Jordi Ballona i Máximo Cova com a il•lustradors i Esther Rodríguez , sempre al costat d´ en Calpena.
El llibre és un dels millors regals que puguem fer-li a una persona per la seva proximitat i perquè, amés, té una manera d´ apropar la història que ens la fa assossegada per entretindre tots els postres sentits dins la curiositat.
El pròleg és de Borja de Riquer, Joan Gallifa i Antoni Tortajada.

El llibre aplega dins la història amb les civitlizcions dels Ibers, Grecs i Romans…destaca ací el capítol dedicat al primer vi català.
Seguim dins la història en el temps feudal a Catalunya, molt interessant és el capítol sobre L´ últim càtar.
L´ expansió per la Mediterrània va esdevindre quelcom més que un fenomen econòmic i polític. La societat també va sofrir una mena de revolució on els aparats de : la mort negra i les presons medievals ens poden fer obrir els ulls d´un passat gens esplèndid.
La història de Catalunya segueix amb la seva particular decadència política amb la invasió per part dels àrabs, la guerra de la Successió, la pressió fiscal…
Amb els canvis, normalment apleguen temps convulsos: els rebomboris del pa, el vapor, l´arrivada del tren, les vacunes.
En conjunt aquest llibre és bonic, dels que mai et canses de fullejar, mirar, llegir…i dels que creen afició pel renaixement de la curiositat.
No es pot demanar més…només la bona acollida que mereix.

No hay comentarios: