jueves, abril 05, 2007

Tibau i Aliern

ESCRIPTORS DE L´EBRE CAP AL MATARRANYA.

Jesús Mª Tibau i Francesca Aliern visiten Valderrobles signant llibres.

Francesca Aliern i Jesús Mº Tibau són dos escriptors que apleguen des de terres banyades per l´ Ebre . Aquestes dos plomes tenen molt a dir, a contar, a escriure i a veure per escriure. Tot això juntament les seves plomes fermes fan que la seva visita, a un dels cors del Matarranya, sigui quelcom més que un plaer per a ells i per als seus anfitrions.
Francesca Aliern és una narradora excepcional... una de les persones que millor ha reflexat, mitjançant la seva ploma envers els coneixements de la seva gent i de l´ entorn, la vida de les terres impregnades per l´ Ebre.. Alien té passió pels personatges humils, així com preservar paraules col•loquials, que es van perdent a les nostres converses.
Les seves obres són fermes estant amb constant contacte amb la seva gent. Això es pot veure amb la trilogia que començà amb “El Pont de la Solitut” , “Sabó Moll”...
Ha escrit, també, literatura envers el lesbianisme “No me llames cariño” o en “Un otoño toda una vida”

Jesús Mª Tibau, en canvi, és del Priorat, tot i que viu a Tortosa des de fa un bon grapat d´ any... així que s´ ha ficat molt endins d´ aquest poble tan interessant com posseït per una idiosincràsia i un caràcter ferms i característics. En Tibau compagina el seu treball a l’Ajuntament de Tortosa amb l’escriptura, a la qual hi dedica cada cop més temps.

La seva afició pel relat curt s'inicia l'any 1992, quan escriu el conte A l'ombra dels ametllers.

D'entre les seves obres destaquen els reculls de contes breus Tens un racó dalt del món i Postres de músic, ( que aconsegueix el Premi Marian Vayreda de la ciutat d'Olot l´ any 2005; aquest és el resultat de quatre anys d'escriptura intermitent, del 2001 al 2004; Els relats poden semblar excessivament curts, però estan carregats d'expressivitat que l’autor s'encarrega, en primera persona, de sintetitzar amb força i amb una veu personal que es nota al darrere de cadascun.

Els seus relats són originals, amants de certa bona dosi de ironia i recreant-se un poc cada vegada que pot utilitzar quelcom que tingui a veure amb la sorpresa.


Participà en un recopilatori de relats que edità Cossetània, es tracta de L´angoixa del retratista; En aquest llibre es recullen els contes premiats en el II Premi de Narrativa Curta per Internet Tinet (Premis Ciutat de Tarragona 1998) i una selecció de les millors narracions que es van presentar en aquest certamen.

No hay comentarios: